ПроектиPlayback театър “Тук и сега”- театърът на твоята история    

март 14, 2021by admin12340
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
P6250092 (1)

Playback театър “Тук и сега”- театърът на твоята история *to play it back- изигравам обратно Навършиха се 45 години от създаването на Playback театъра  в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Playback  театър „Тук и сега”  е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през 2013г. от Цвета Балийска- актриса,...

Playback театър “Тук и сега”- театърът на твоята история

*to play it back- изигравам обратно

Навършиха се 45 години от създаването на Playback театъра  в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас.

Playback  театър „Тук и сега”  е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през 2013г. от Цвета Балийска- актриса, режисьор, психодраматист  и преподавател. Тя е и първия представител на България на European Playback Theatre Gathering в Амстердам- ноември 2014г. и първият и единствен засега българин обучен от основателя Джонатан Фокс (САЩ). От 2018 г. Цвета вече е Акредитиран playback театрален преподавател (APTT, Center for Playback Theatre, USA).

Световната му история е богата и мащабна- практикува се в над 63 страни, но у нас засега все още е непознат на масовата публика. „Тук и сега” са много мотивирани да популяризират този вид импровизационен театър, защото е хуманен, забавен, полезен, вдъхновяващ, смислен и позитивен. Това е преживяване, което е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Със сигурност обаче има общи неща- споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите. Възможността да видим историята си отстрани, „върната обратно” креативно и спонтанно е вълнуваща и си струва напускането на зоната на комфорт, което е предизвикателно, о и единственият начин да растем и да се развиваме.

В цяла Европа и САЩ този вид театър е широко разпространен и той има своето определено място сред останалите представления, които пазарът предлага. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота  от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си пресъздадени креативно и талантливо от актьорите на сцената. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. В playback театъра главният герой не е на сцената, а в публиката. Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат playback представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

За повече информация: www.theatrehereandnow.com

FB: Playback Theatre “Here and Now”

https://www.youtube.com/watch?v=v-ecfcT3-WU&t=49s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks to theidioms.com