Фестивал на авторския театър – ФАТ 2022

316971402_530505755393130_3119651835714193270_n

...

Фестивал на авторския театър – ФАТ, организиран от Сдружение Творци, с подкрепата на Столична община, в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала, Съюз на слепите и глухите в България, Н.Ч. „Н. Хайтов- 1936“ и др. ще се проведе от 16 до 18 декември 2022г. в РЦСИ Топлоцентрала.

Фестивалът ще има своето второ издание, след успешно проведеното първо на 5 и 6 юни 2021 г. в Нов театър НДК.

Програмата включва 8 авторски представления, 5 уъркшопа, 5 дискусии,  концерт с авторска музика, 1 импровизационен интерактивен спектакъл, откриваща и закриваща церемония, награждаване.

Ще участват Сатиричен  театър “Алеко Константинов”, Театър Пи, Скопие (Македония), Театър 199 „В. Стойчев“, Студио за документален театър „Вокс Попули“, Театрална формация Сенджу- София, Театър Нюанси- Троян, Атом театър, Театър Драмеди, Playback театър “Тук и сега”, Драмеди бенд.

Програмата съдържа 7 професионални авторски спектакли на частни и държавни театри от България и Македония, 3 младежки авторски спектакли, 3 уъркшопа за младежките школи от София, Троян и Скопие, 3 дискусии с публиката, 2 уъркшопа за професионалисти, 2 професионални дискусии, 1 концерт с авторска музика, 1 интерактивно, импровизационно представление, което играе историите на хората от публиката като финал на събитието.

Спектаклите в програмата са: „Извънземни страсти“- Сатиричен театър „А. Константинов“, „Приятно ми е, Ива!“- Театър 199 „В. Стойчев“, „Златна рибка“ Студио за документален театър Вокс Попули, „Проект: Канибал“- Театър Пи, Македония, „Кръв“, Театър Нюанси- Троян, Театър Атом „Тук сме, за да се повторим“, „Дъщерята на самурая“- Театрална формация „Сенджу“, „Театърът на твоята история“ Playback театър „Тук и сега“.

Освен професионална, в програмата е заложена и  детско-младежка програма – 3 авторски спектакъла на театрални школи от Македония, София и Троян. Младежката програма ще представи  „Ништо не е страшно “, Театър Пи, Македония, „Четирите споразумения“- Театър Драмеди- София, „Левитан“- Театър Нюанси- Троян.

Фестивалът ще предостави иновативна достъпност на хора с увредено зрение и слух.

Цялата програма е с превод на жестов език (за хора с нарушен слух) и аудио-описание (за хора с нарушено зрение). За незрящите хора това ще бъде чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист. За глухите хора ще има  жестов превод на живо.

Във фестивалната програма ще има и 2 уъркшопа  на професионални тематики:

“Система за създаване на авторски спектакли на Театър Пи, Скопие”, воден от Златко Митрески, Македония и „Вербатим и документален театър“- с Неда Соколовска от Студио за документален театър Вокс Попули.

 

Фестивалът ще осигури пространство за две професионални дискусии на теми: „Средства и методи на работа в авторския театър“ и „Авторският театър и възможности за популяризирането му“, с модератор Ованес Торосян. Дискусиите ще бъдат с вход свободен и отворени за колеги, които не са част от програмата или не са гости на фестивала, но искат да участват в дискусията.

 

Всяка вечер ще има дискусии с публиката, с присъствието на артистите от програмата, където тя ще може да зададе въпроси, да сподели впечатления и преживявания от спектаклите.

Фестивалът ще отличи спектаклите в 11 категории. Няма да има състезателен характер, ще има по един приз в категория. Те ще бъдат „Драматургия“, „Режисура“, „Работа с актьорите“, „Иновативен подход“, „Сценография“, „Социално послание“, „Хореография“, „Синергия“, „Партньорство“,  „Работа в екип“,  „Любимец на публиката“.

Жури ще бъдат артистите – участници в програмата като всеки театър ще има право на един глас в дадена категория, с условието че не може да гласува за себе си. Ще има отличие и от публиката. Председател на журито ще бъде Ованес Торосян, който ще модерира дискусиите на журито и ще обяви отличените спектакли.

Билети за целия фестивал може да закупите от тук: Билет.бг

Билети за отделните представления може да закупите от тук: Билет.бг

А програмата можете да намерите тук!

За повече информация за фестивала последвайте линка.

Thanks to theidioms.com

to-top