Често задавани въпроси

1. Как се осъществява приемът в Академия Драмеди?

В Академия Драмеди приемът се осъществява само при наличие на свободни бройки или отваряне на нова група. Случва се от месец септември до края на месец октомври. На сайта и на ФБ страницата обявяваме дата за прослушване, в случай че имаме свободни места или събираме нова група. Ако пропуснете прослушването в рамките на този срок трябва да се свържете с нас за повече информация. По изключение, при свободни бройки в дадената възрастова група, приемаме силно мотивирани деца и през другите месеци.

2. Къде можем да гледаме спектаклите на Театър Драмеди?

Театър Драмеди представя продукцията си в Арт зала Хайтов, ул. Ю. Гагарин 7, в Нов Театър НДК, бул. България 1 и на фестивали в София, Пазарджик, Благоевград, Поморие, Самоков, Русе, Враца и др. Следете страницата на театъра за актуална информация.

3. Какво в Академия Драмеди е по- различно от останалите театрални школи?

В Академия Драмеди основен фокус, заедно с развитието на творческия потенциал, е възпитанието на емоционална култура и кариерно ориентиране. Развитието на личността е цел и има индивидуален подход към всеки участник. Друга разлика е създаването на авторски представления. В Академия Драмеди не работим по готови сценарии, а всичко създаваме заедно със самите участници като процесът е по- важен от резултата! Въпреки това, резултатът винаги получава висока оценка и горещи аплодисменти.

4. Как се възпитава емоционална култура с театър?

Заниманията с театър спомагат за опознаването на себе си,  на света и на човека като цяло. Подобряват общуването с другите и обогатяват вътрешния свят. В Драмеди фокус е възпитанието на емоционална култура и кариерно ориентиране чрез редица упражнения, дискусии, импровизационен и Playback театър.  С всяка репетиция се увеличава речникът на чувствата, умението да се изразяваш, да споделяш преживяванията си и да говориш така, че да бъдеш разбран. Стиумулира се асертивност, емпатия и искрено свързване с другите.

В класически вариант театърът спомага за разбирането и анализирането на емоциите през персонажа в дадената роля. Работата с текст и неговото „декодиране“ на театрален език позволява разглеждането на различни понятия и намирането на различни изразни средства за поставянето му на сцена.

Анализирането на (героя) персонажа  водят до опознаването в дълбочина на различни емоционални състояния от емоционалната палитра. Работата в екип е неизбежна в театъра, това работи ползотворно за емоционалната култура, като дава социален контакт и изследва връзките между хората.  Прилагането на интерактивни игри, които развиват цялата психо-физика и разширява умственият капацитет.

Възможността да научиш повече за емоциите идва от това да се потопиш в живота на сцената, който живот е увеличен и разглеждан под лупа. Има различни школи и всяка работи с различни методи за въплътяване, но всички се допират до развиването и работата с емоционална памет изучаване на човешките връзки и взаимоотношения.

5. Playback театърът терапия ли е?

Категорично не. Това е иновативен театрален формат, който играе историите на хората от публиката. Playback театърът не може да съществува без споделянето на лични истории, чувства или преживявания на зрителя. Доближава се до ценностите на психодрамата- спонтанност, отключване, свързване, разкриване, подкрепа. Актьорите слушат и изиграват обратно споделеното, подхождайки с емпатия, уважение, толерантност, автентичност  и разбиране към всеки разказвач. Възможността да видиш себе си или ситуация от живота си от друг ъгъл често отключва емоционални реакции, нови усещания и дори катарзис. Всяка следваща история се ”закача“ за предходната, излизат общочовешки теми и архетипи, в които всеки може да открие себе си. Създава се защитена среда с усещане за доверие, приемане и разбиране без осъждане. Ето защо този вид импровизационно изкуство работи с успех и при интегриране на социални, етнически или рискови групи в обществото.

Въпреки това обаче, Playback театърът няма никакви претенции за терапевтични резултати. Екипът на представлението следи за художествената стойност – драматургичното развитие на отделната история и на цялото, както и естетическата наслада и моралните ценности, които извежда чрез импровизацията като актьорски и музикален похват.

6. Каква е разликата между playback театър и импро театър?

Много са различни. Общото между тях е импровизацията, спонтанността, работата в екип и доверието в себе си и другия, без което не може да има импровизация . Също както и това че и в двете изкуства има рамка, сериозна техника и е необходим продължителен тренинг. В импро театъра актьорите импровизират по зададена дума или ситуация от публиката и фокусът е в това, което се случва на сцената- уменията на актьорите, екипната работа, разгърнатата драматургия. В playback театъра фокусът е в личната история на всеки един човек, емпатията и в създаването на колективно свързване, отвъд социалните маски. Има формат в импро театъра при който известен човек или влюбена двойка разказват нещо от личния си живот. Но там условието не е да бъде върната обратно тази история, а да бъде използвана като основа за драматургия, която актьорите ще пресъздадат. Като изключим това разликите са повече от приликите.

7. Щом е импровизационен театър какво репетирате?

Като всяка творческа дейност, театърът изисква настройка на определена творческа вълна, синхронизиране за работа в група, развиване на умения за слушане на партньора, водене или следване на партньора на сцената. Тези умения се използват в различни сфери, но в театъра те са от особено важно значение. Има редица актьорски прийоми, които усвояваме чрез различни задачи, игри и уъркшопи. Основни области, в които развиваме творческите си способности са свързани с актьорска игра, теория и практика на playback театъра, движение и развиване на пластичност, умения за използване на тялото като творчески инструмент, умения свързани с гласа (глас, музика и говор на сцена, може да включва и свирене на музикален инструмент) и различните негови предназначения в playback театъра. Репетициите са богати и интересни занимания, благодарение на тях, обучаващите се имат възможност да практикуват и да придобиват опит, развивайки уменията си.

8. Какво е Клуб „Творци“?

Клуб Творци е мястото, където мечтите се сбъдват и всеки може да бъде творец! Сдружение Творци е доброволчески клуб, където всички желаещи имат възможността да се развиват личностно чрез изкуство. Клубът е ръководен от действащи артисти и професионалисти от различни сфери в България. Ако вие сте енергична творческа личност, която търси поле за изява и искате да сте обградени от креативни и позитивни хора, които да подпомагат творческото ви развитие, то Клуб Творци е точното място за вас.

Прочетете повече за клуба и се запознайте с нашите ценности, мисия, и цели тук.

9. Как мога да се включа в Клуб „Творци“?

За да станете част от Клуба трябва да попълните декларацията за членство, която ще намерите тук!

10. Какви са ползите от членството ми в клуба?

–  Заобиколени сте от професионалисти, които ще ви напътстват в професионалното и личностното Ви развитие.

–  Ще се запознаете с други хора, които искат да се развиват чрез изкуство или да работят по социално- ангажирани проекти.

– Безплатен семинар за членовете на клуба за развитие на лични и професионални умения веднъж в годината.

– Създавате приятелства и контакти за цял живот!

–  Ще имате възможност да участвате в различни проекти, както и да работите по своя инициатива или кауза, да организирате събитие през Сдружението.

–  Получавате отстъпки за всички курсове и обучения организирани от Сдружение Творци.

Thanks to theidioms.com

to-top