https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/11/FAT_23_fb_page_cover.png

Четвъртото издание на Фестивал на авторския театър- ФАТ ще се проведе на 10 декември 2023 г. от 10:00-22:00 ч. в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала и Столична община, част от Календара на културните събития на Столична община.

❗Всички събития са достъпни за хора с увредено зрение и слух чрез аудиоописание и жестов превод.

Събитието представя авторски представления от държавни и частни театри, дискусии и уъркшопи.
⭐ 3 спектакъла
⭐ 2 работилници
⭐ 1 дискусия

🎟️ ФЕСТИВАЛЕН БИЛЕТ:
Bilet.bg online: bit.ly/FAT2023bilet
Bilet.bg билетна каса: https://bilet.bg/bg/pay-desk

Фестивалният билет, който включва всички събития за целия фестивал е на цена 60 лв. за възрастни и 30 лв. за ученици/пенсионери/хора с увреждания. Можете да посетите и само избрани спектакли на цена 25 лв.

Билети в мрежата на www.bilet.bg и в Билетен център НДК.

Програма:
⭐ 10:00 – 12:00 ч. – „Създаване на авторски спектакъл“ с Благой Бойчев – уъркшоп за професионални актьори, режисьори, драматурзи и студенти в посочените специалности
🎟️Достъпен с фестивален билет: bit.ly/FAT2023bilet

⭐ 13:00 ч. – „Да опазиш Сребра невяста“ – етно-рок мюзикъл с музика на живо, автор, музикант и разказвач: Мирослав Моравски, реж. Лъчезара Василева
🎟Билети: bit.ly/daopazish-srebra-nevqsta-Fat
⭐ 16:00 ч. – „Легенда за Калиакра” – спектакъл на младия u талантлив екип Елица Йовчева, Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Марина Георгиева.

🎟Билети: bit.ly/legenda-za-kaliakrafat
⭐ 17:30 – 19:30 ч. – „Автор бъди“ с Димитър Касабов – уъркшоп за младежи от 13-21 години

🎟️Достъпен с фестивален билет: bit.ly/FAT2023bilet

⭐ 17:30 – 19:30 ч. – професионалната дискусия с модератор Ованес Торосян – свободен достъп за артисти

⭐ 20 ч. “Отчасти без(к)рай“ – ексклузивна премиера на танцовия спектакъл на Анна Митева
🎟Билети: bit.ly/otchasti-bezkraifat2023

Фестивалът ще има своето четвърто издание, след проведените през юни 2021 г. и през декември 2022 г. в София, и през 2023 г. в Троян.

Фестивал на авторския театър – ФАТ 2023 е организиран от Сдружение Творци и Театър Драмеди в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала, веган шоколади Benjamíssimo, Фондация „Развитие и интеграция“ – Силвана Павлова (жестов преводач), Съюз на слепите в България и Съюз на слепите- регионална организация, София, Съюз на глухите в България, Н.Ч.“Н. Хайтов- 1936“, Национално танцово училище- НУТИ , Българско национално радио- БНР, ФАКТИ.БГ.

С финансовата подкрепа на Столична община, дирекция Култура.

👉 Екип на Фестивал на авторския театър- ФАТ 2023 г.
Директор: Цвета Балийска
Мениджър продукция: Цветина Матова
Координатор: Деляна Ангелова


ПОКАНА за заявяване на желание за включване във Фестивал на авторския театър- ФАТ 2024!
❗ ОТВОРЕНА ПОКАНА – бъдете част от бъдещите издания на Фестивал на авторския театър – ФАТ през 2024 г. или в следващите му издания!
✨За нас е удоволствие да ви предоставим възможност да представите своята продукция на бъдещи издания на Фестивал на авторския театър- ФАТ!
👉 Ако имате желание да бъдете част от програмата на ФАТ 2024 или бъдещи негови издания, молим да се запознаете с информацията за участие и да попълните формуляра.
Щастливи сме, че ФАТ осигурява място за изява и среща на творците от полето на devising и авторския театър от България и Балканите!
👉 Подробна информация: https://www.facebook.com/fatauthorstheatre

МИНАЛИ СЪБИТИЯ

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/04/339746814_106875699027992_4102945531059492874_n-1-1280x670.jpg

          Програма 2022:

                Билети:

          Представления:

ТРОЯН-Фестивал на авторския театър – ФАТ

ТРОЯН – Фестивал на авторския театър с аудиоописание за слепи хора за всички спектакли, организиран от Сдружение Творци, Театър Драмеди, Dancing Play, София и Tеатрална школа Нюанси- Троян и Априлци с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
ФАТ Троян се проведе на 7, 8 и 9 април 2023 година в Бар вариете „Нюанси“, Троян и ще събере над 70 участника от 4 театрални и танцови школи от София, Троян и Априлци.
Програмата се състоя от 7 спектакъла и 3 уъркшопа, 3 спектакъла на Театър „Драмеди“, 3 спектакъла на Театрална школа „Нюанси“, 1 на Dancing Play, 1 уъркшопа от артистите от София, 2 уъркшопa от артистите от Троян.
Всички спектакли имаха на живо аудиоописание за незрящи със специална техника, изпълнени от подготвен за целта артист.

Фестивал на авторския театър- ФАТ 2022

Фестивал на авторския театър – ФАТ,организиран от Сдружение Творци се проведе от 16 до 18 декември 2022г. в Топлоцентрала – Зала 1 и Студио 4 с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община и Национален фонд култура. Медийни партньори Българско национално радио, Факти.бг и ТВ 24+.
Фестивалът имаше своето второ издание, след успешно проведеното първо през юни 2021 г.
В програмата участваха Театър 199,VOX POPULI, Сатиричен театър “Алеко Константинов”, Театър Пи, Скопие (Македония), Театър Нюанси (Троян), Театър Атом, Театър Драмеди, Playbackтеатър “Тук и сега”, Ованес Торосян.
8 авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и Македония. Специална детско-младежка програма – 2 авторски спектакъла на театрални школи от Македония и София. След всеки спектакъл имаше дискусия и близка среща между артисти и публика.
Спектаклите в програмата: „Тъп оптимист“- Сатиричен театър „А. Константинов“, „Приятно ми е, Ива!“- Театър 199 „В. Стойчев“, „Златна рибка“ Студио за документален театър Вокс Попули, „Нищо не е страшно“ Театър Пи, Македония, „Споделени поляни“, Театър Нюанси- Троян, Театър Атом „Тук сме, за да се повторим“, „Театърът на твоята история“ Playback театър „Тук и сега”.
Фестивалът предостави иновативна достъпност на хора с увредено зрение и слух.
За незрящите хора чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист. За глухите хора жестовпревод. Партньори са ни Съюз на слепите, Съюз на глухите хора в България, Чуй ме със сърцето и Наистина жестов език.
Във фестивалната програма имаше и 2 уъркшопа за посетителите, закупили фестивални билети: “Система за създаване на авторски спектакли на Театър Пи, Скопие”– Златко Митрески, Театър Пи, Македония и „Вербатим и документален театър“- уъркшоп от Неда Соколовска, VOX POPULI.
За професионалистите имаше две дискусии с вход свободен „Авторският театър и възможности за популяризирането му“ и „Средства и методи на работа в авторския театър“, с модератор Ованес Торосян.
Фестивалът отличи спектаклите в 10 категории. Жури бяха артистите – участници в програмата като всеки театър имаше право на един глас в дадена категория, с условието че не може да гласува за себе си. Имаше отличие и от публиката.
Целта: да популяризираме авторския театър и компаниите, които го практикуват в България и по света, да свържем артистите по между им, да ги запознаем и да предоставим пространство за развитие, изява и вдъхновение. Също така да предоставим достъпност до култура и включване в обществения живот на хора с нарушение на зрението и слуха.

Какво е ФАТ?

ФАТ има за цел да превръща столицата в център на авторския театър всяка година, в който български и международни артисти, независими компании и продукции да представят театрални представления изцяло с авторско съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. За първи път зрителите ще имат възможност да видят и почувстват какво е това „авторски театър“ и как театралните жанрове могат да си взаимодействат с различни сценични форми или концепции като танцов театър, playback театър, моноспектакли, импровизационен театър и др.

Фестивалът е с намерение да представя ежегодно театрални постановки от български и международни артисти, независими компании и продукции като акцентира върху изцяло авторското съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. Фестивалът цели да покаже и театрални жанрове, взаимодействащи с други сценични форми или театрални концепции – танцов театър, playback театър, stand-up comedy, импровизационен театър и др.

Първото издание на Фестивал на авторския театър- ФАТ се проведе на 5 и 6 юни 2021г. в Нов театър НДК с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Организатори са Театър Драмеди и Сдружение Творци, с партньорството на Нов театър НДК, Държавна агенция за закрила на детето и Народно читалище Николай Хайтов. Специални участници в програмата на 1вото издание бяха: Театър “Драмеди” (София), Playback Театър „ТУК И СЕГА“(София), Танцова компания „Дюн“ (Бургас), Performance room (Варна), Ованес Торосян (София). Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Два дни, 8 авторски представления, две театрални работилници, изложба, концерт, предизивкателства, фото корнер с реквизит от представления, споделяне, разговори, забавление! Благодарим на всички участници и партньори! До догодина!

                 Програма 2021:

                    Билети:

Юни
5

Ден 1

Юни
6

Ден 2

Thanks to theidioms.com

to-top