https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/07/342985516_179569721239632_1973785609075766164_n.png

ФАТ 2023 идва отново през декември!
Фестивал на авторския театър – ФАТ от 8 до 10 декември 2023 г. в Топлоцентрала!
Фестивалът ще има своето трето издание, след успешно проведените първо през юни 2021 г. и второ през декември 2022 г.
Очаквайте подробности за целия фестивал скоро!

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/04/339746814_106875699027992_4102945531059492874_n-1-1280x670.jpg

          Програма 2022:

                Билети:

          Представления:

ТРОЯН-Фестивал на авторския театър – ФАТ

ТРОЯН – Фестивал на авторския театър с аудиоописание за слепи хора за всички спектакли, организиран от Сдружение Творци, Театър Драмеди, Dancing Play, София и Tеатрална школа Нюанси- Троян и Априлци с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
ФАТ Троян се проведе на 7, 8 и 9 април 2023 година в Бар вариете „Нюанси“, Троян и ще събере над 70 участника от 4 театрални и танцови школи от София, Троян и Априлци.
Програмата се състоя от 7 спектакъла и 3 уъркшопа, 3 спектакъла на Театър „Драмеди“, 3 спектакъла на Театрална школа „Нюанси“, 1 на Dancing Play, 1 уъркшопа от артистите от София, 2 уъркшопa от артистите от Троян.
Всички спектакли имаха на живо аудиоописание за незрящи със специална техника, изпълнени от подготвен за целта артист.

Фестивал на авторския театър- ФАТ 2022

Фестивал на авторския театър – ФАТ,организиран от Сдружение Творци се проведе от 16 до 18 декември 2022г. в Топлоцентрала – Зала 1 и Студио 4 с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община и Национален фонд култура. Медийни партньори Българско национално радио, Факти.бг и ТВ 24+.
Фестивалът имаше своето второ издание, след успешно проведеното първо през юни 2021 г.
В програмата участваха Театър 199,VOX POPULI, Сатиричен театър “Алеко Константинов”, Театър Пи, Скопие (Македония), Театър Нюанси (Троян), Театър Атом, Театър Драмеди, Playbackтеатър “Тук и сега”, Ованес Торосян.
8 авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и Македония. Специална детско-младежка програма – 2 авторски спектакъла на театрални школи от Македония и София. След всеки спектакъл имаше дискусия и близка среща между артисти и публика.
Спектаклите в програмата: „Тъп оптимист“- Сатиричен театър „А. Константинов“, „Приятно ми е, Ива!“- Театър 199 „В. Стойчев“, „Златна рибка“ Студио за документален театър Вокс Попули, „Нищо не е страшно“ Театър Пи, Македония, „Споделени поляни“, Театър Нюанси- Троян, Театър Атом „Тук сме, за да се повторим“, „Театърът на твоята история“ Playback театър „Тук и сега”.
Фестивалът предостави иновативна достъпност на хора с увредено зрение и слух.
За незрящите хора чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист. За глухите хора жестовпревод. Партньори са ни Съюз на слепите, Съюз на глухите хора в България, Чуй ме със сърцето и Наистина жестов език.
Във фестивалната програма имаше и 2 уъркшопа за посетителите, закупили фестивални билети: “Система за създаване на авторски спектакли на Театър Пи, Скопие”– Златко Митрески, Театър Пи, Македония и „Вербатим и документален театър“- уъркшоп от Неда Соколовска, VOX POPULI.
За професионалистите имаше две дискусии с вход свободен „Авторският театър и възможности за популяризирането му“ и „Средства и методи на работа в авторския театър“, с модератор Ованес Торосян.
Фестивалът отличи спектаклите в 10 категории. Жури бяха артистите – участници в програмата като всеки театър имаше право на един глас в дадена категория, с условието че не може да гласува за себе си. Имаше отличие и от публиката.
Целта: да популяризираме авторския театър и компаниите, които го практикуват в България и по света, да свържем артистите по между им, да ги запознаем и да предоставим пространство за развитие, изява и вдъхновение. Също така да предоставим достъпност до култура и включване в обществения живот на хора с нарушение на зрението и слуха.

Какво е ФАТ?

ФАТ има за цел да превръща столицата в център на авторския театър всяка година, в който български и международни артисти, независими компании и продукции да представят театрални представления изцяло с авторско съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. За първи път зрителите ще имат възможност да видят и почувстват какво е това „авторски театър“ и как театралните жанрове могат да си взаимодействат с различни сценични форми или концепции като танцов театър, playback театър, моноспектакли, импровизационен театър и др.

Фестивалът е с намерение да представя ежегодно театрални постановки от български и международни артисти, независими компании и продукции като акцентира върху изцяло авторското съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. Фестивалът цели да покаже и театрални жанрове, взаимодействащи с други сценични форми или театрални концепции – танцов театър, playback театър, stand-up comedy, импровизационен театър и др.

Първото издание на Фестивал на авторския театър- ФАТ се проведе на 5 и 6 юни 2021г. в Нов театър НДК с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Организатори са Театър Драмеди и Сдружение Творци, с партньорството на Нов театър НДК, Държавна агенция за закрила на детето и Народно читалище Николай Хайтов. Специални участници в програмата на 1вото издание бяха: Театър “Драмеди” (София), Playback Театър „ТУК И СЕГА“(София), Танцова компания „Дюн“ (Бургас), Performance room (Варна), Ованес Торосян (София). Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Два дни, 8 авторски представления, две театрални работилници, изложба, концерт, предизивкателства, фото корнер с реквизит от представления, споделяне, разговори, забавление! Благодарим на всички участници и партньори! До догодина!

                 Програма 2021:

                    Билети:

Юни
5

Ден 1

Юни
6

Ден 2

Thanks to theidioms.com

to-top