НБУ е домакин на IX фестивал за плейбек театър от 31 март до 2 април

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/04/5535dcea0e6878507050e9b3f942dae9.jpg

...

За предстоящия девети фестивал за плейбек театър (от 31 март до 2 април) в предаването „Добър вечер, София“ разказаха Цвета Балийска и Антоанета Петрова.

С вълнение те разкриха, че тази година организатор и домакин на събитието ще бъде Нов български университет (НБУ).

Плейбек театър е импровизационен театър, който играе историите на хората, уточниха двете дами. Категорични са, че всичко, което се случва, е тук и сега в едно сътрудничество и съавторство с публиката.

Плейбек театърът е създаден от Джонатан Фокс и неговата съпруга в Ню Йорк, през 1975 година.
„Това е театър без сценарий, актьорите могат да играят всичко – зрителите разказват, подаряват ни една история и ние я изиграваме“, поясняват събеседниците.

 

Традицията на плейбек-фестивалите

„Това е най-добрият начин, даденото плейбек театрално общество да остане в контакт, в България има вече 7-8 театрални компании, които фестивалът обединява“, посочва Цвета Балийска.

Ежегодните  фестивали са най-добрият начин да се учим, да се вдъхновяваме един от друг, да държим нивото на практиката, което е много важно, защото всички ние обичаме това, което правим, и искаме да го правим по най-добрия начин, допълни тя.

„И да споделяме опита си – какво е постигнал и правил всеки, през времето, когато не сме били заедно“, допълни Антоанета Петрова.

Специален гост на фестивала ще бъде Анастасия Воробьова от Русия, която живее и работи в Германия и е настоящ президент на International Playback Theater, както и  Network Center for Playback theater,  която също ще е в основата на фестивалните дни.

Антоанета Петрова разказа случки назад във времето, с които илюстрира как се е запалила искрата на плейбек театъра в НБУ. На откриването на фестивала за плейбек театър е поканена и се очаква да присъства проф. Възкресия Вихърова, разкри още Антоанета Петрова.

Плейбек театърът е отворен за всички, които искат да „вкусят“ от него. Уъркшопите на тези фестивали са така построени, че всеки може да започне от нивото в което влиза в групата.

На фестивала могат да присъстват и участват дори хора без театрален опит, защото обучителите са страхотни и те  ще направят своите уъркшопи достъпни, увери Цвета Балийска.

Сред обучителите ще бъдат и известни имена в плейбек театъра като Нелла Челачава и Васил Спасов.

Фестивалът ще се открие на 31 март от 17:30 часа в Учебен театър на НБУ.

Thanks to theidioms.com

to-top