Етно-рок мюзикълът „Да опазиш Сребра невяста“ – част от ФАТ 2023

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2023/11/Copy-of-Photo.jpg

„Да опазиш Сребра невяста“ е авторски музикален спектакъл на Мирослав Моравски – Моро, в който се преплитат разказ, актьорска игра и песни; той съчетава класическия мюзикъл със сценични разкази(storytellingиstand-up). На почитателите на жанра мюзикъл са известни подобни поджанрове – например music monologue или rock monologue. В сценичната постановка Моро разказва историята, която оживява в играта и диалога на актьорите,...

„Да опазиш Сребра невяста“ е авторски музикален спектакъл на Мирослав Моравски – Моро, в който се преплитат разказ, актьорска игра и песни; той съчетава класическия мюзикъл със сценични разкази(storytellingиstand-up). На почитателите на жанра мюзикъл са известни подобни поджанрове – например music monologue или rock monologue.

В сценичната постановка Моро разказва историята, която оживява в играта и диалога на актьорите, като всяко действие се прелива в определена песен от надсвирването. В представлението участва оркестрална трупа Невидено – общо седем музиканти и актьори, които едновременно играят и свирят на живо песните. Освен трите вокала, използваните инструменти са гъдулка, гайда и кавал, две китари, бас, ударни и тъпан/перкусии.

Спектакълът „Да опазиш Сребра невяста“ е история от „Коренуване“ – поредица, основана върху българското ни фолклорно наследство – музика, митология и предания. Постановката ни запознава с Благун, свирач и разказвач, който е поканен да свири на обичая „пазене на булката“, предшестващ една сватба в Родопите. По време на надсвирването обаче се появява и друг, зловещ кандидат-жених със своя оркестър – и историята се заплита.

🎟 Билети: bit.ly/daopazish-srebra-nevqsta-fat2023

 

В мюзикъла участват:

Мирослав Моравски – Моро (вокал, китара, разказвач),
Беатрис Благоева (вокал, актриса),
Анна Анова (гъдулка, вокал),
Минчо Недев (бас китара, вокал),
Мирослав Зографски (ударни, вокал),
Йордан Донов (китара),
и Иван Чапанов (кавал, гайда).
Групата изпълнява свои авторски композиции, съчетани със съвременни интерпретации на народни песни, които се преплитат и допълват в завладяваща история.

Премиерата на спектакъла се състоя на 08 октомври, 2022 г., в Античен Театър Пловдив, като на нея бе представен и сборникът с повести „Да опазиш Сребра невяста“. В сборника намират място едноименната книга и още две творби от цикъла „Коренуване“ – пиесата „Грехът на русалията“ и разказът „Кръговете на дядо Манол“. В момента музикантите записват студиен албум – саундтрак на музиката от спектакъла.

Подробности за историята, участниците и дългия път до Античния театър може да намерите на официалната страница на постановката:

https://moro.bg

Фестивалът на авторския театър- ФАТ е организиран от Сдружение Творци и Театър Драмеди.
❗Всички събития са достъпни за хора с увредено зрение и слух чрез аудио описание и жестов превод. 
Събитието представя авторски представления от държавни и частни театри, дискусии и уъркшопи. 
⭐ 3 спектакъла
⭐ 2 работилници
⭐ 1 дискусия 
🎟️ ФЕСТИВАЛЕН БИЛЕТ: bit.ly/FAT2023bilet
Партньори са: Съюз на слепите в България и Съюз на слепите- регионална организация, София, Съюз на глухите в България, Фондация „Развитие и интеграция“- Силвана Павлова (жестов преводач), Н.Ч.“Н. Хайтов- 1936“, Национално танцово училище- НУТИ , Българско национално радио- БНР, ФАКТИ.БГ.

Thanks to theidioms.com

to-top