Каква достъпност за хора с увреждания предлага Театър Драмеди

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2024/05/teatar-dramedi-1.jpg

Каква достъпност за хора с увреждания предлага Театър Драмеди Настоящата статия е посветена на театралното изкуство. Още от ученичка много обичам да ходя на театър. Спомням си, че едно от първите представления, на които присъствах беше „Хъшове“. В Троян често посещавам различни театрални постановки, както на самодейни състави от местните читалища, така и на гостуващи...

Каква достъпност за хора с увреждания предлага Театър Драмеди
Настоящата статия е посветена на театралното изкуство. Още от ученичка много обичам да ходя на театър. Спомням си, че едно от първите представления, на които присъствах беше „Хъшове“. В Троян често посещавам различни театрални постановки, както на самодейни състави от местните читалища, така и на гостуващи театри от различни краища на страната.
През април миналата година имах възможността да присъствам на спектакъл на Театър Драмеди. Те бяха сред участниците във Фестивал на авторския театър, който се проведе в гр. Троян. Защо ви разказвам точно за тях? Това никак не е случайно. Постановките на театър Драмеди осигуряват на живо аудио описание за незрящи.
Всички посетители с нарушено зрение имахме възможност да пипнем декорите преди представлението. А по време на спектакъла получавахме аудио описание на случващото се на сцената. Останах с прекрасни впечатления. Добих много по-реална представа за пиесата, която играха.
За да ви разкаже как е възникнала идеята и на какъв принцип се осъществява аудио описанието, по-долу ще ви представя кратко интервю с Цвета Балийска. Тя е актриса, режисьор, председател на Сдружение Творци, директор на „Фестивал на авторския театър“ – ФАТ, основател на Театър и Академия Драмеди и Playback театър „Тук и сега“, изпълнителен директор на Асоциация на частните театрални школи (АЧТШ).
Към статията:
Каква достъпност за хора с увреждания предлага Театър Драмеди (bgassist.com)

Thanks to theidioms.com

to-top