Цвета Балийска за театъра и децата с нарушено зрение

https://tvorci.org/wp-content/uploads/2024/06/Screenshot-2024-06-23-at-21.52.58.png

Цвета Балийска е актриса и режисьор. Създател на Театър и академия „Драмеди“, както и на много други инициативи за театрално изкуство. Умело използва театъра, както като изразно средство, така и като педагогически подход при работата си с деца от различни възрастови групи. Работата я среща и с деца със зрителни увреждания, с които създава спектакъла...

Цвета Балийска е актриса и режисьор. Създател на Театър и академия „Драмеди“, както и на много други инициативи за театрално изкуство. Умело използва театъра, както като изразно средство, така и като педагогически подход при работата си с деца от различни възрастови групи.

Работата я среща и с деца със зрителни увреждания, с които създава спектакъла „П(Р)огледни“. Чрез театъра развива техния език на тялото и разкрива нови светове.

Срещата ѝ с незрящите деца съвсем естествено отвежда и до следващата стъпка – адаптиране на всички постановки на театър „Драмеди“ за незряща публика чрез аудио описание.

„Всичко е въпрос на практика и опознаване. Няма да крия, че изпитвах страх в началото, защото нямах опит, не бях сигурна дали ще се справя. И още след първата репетиция разбрах, колко много имам да давам, колко идеи ми дойдоха, колко беше ценно като преживяване за мен като педагог и разширяването на самата мен като личност. Ние, обществото, сме възпитани с един страх към хората с увреждания, все едно са заразни. Това, което беше изключително възраждащо от работата с незрящи, е че за мен се промени отношението към всички хора с увреждания“.

Автор: Катрин Димитрова

 

Разговор на Катрин Димитрова с Цвета Балийска в “Познати и непознати“
Българско национално радио

Снимка: Лидия Кулекова

https://bnr.bg/hristobotev/post/102009794/cveta-baliiska-za-teatara-i-decata-s-narusheno-zrenie?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1YtcdvgQwTJ4gJyBFuJknDqyYEsN5KzS6FVNYyAyBeLRjlP9GyoRwW7CI_aem_8iH1bCSmo396vtr2h42SmA

Thanks to theidioms.com

to-top