“Европейски Playback театрален фестивал” в София

326009142_1211753096446317_8949080304387218980_n

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език. Playback театърът (to play it back – да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории...

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език.

Playback театърът (to play it back – да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Този жанр има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите, за да успеят чрез креативността си да “върнат обратно” разказаните истории. Изобщо рlayback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си – дали да бъде участник, главен герой или зрител.

Програмата на фестивала включва церемонии за неговото откриване и закриване, както и избор от 9 групи, 18 уъркшопове, 9 представления, музика или Playback джем сесии. Ще участват театрални формации и актьори от България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция и Швейцария. Поканени са 27 обучители от няколко континента,съобщават организаторите от сдружение “Творци” и рlayback театър “Тук и сега”.

Текст БНР и Венета Николова

Прочетете цялата статия тук: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101737719/evropeiski-playback-teatralen-festival-v-sofia

Thanks to theidioms.com

to-top